Foie gras "en cocotte" with mustard seeds and spring onions in duck juice. (Photo credit: Wikipedia) |
Kijk, zo doen wij dat in Frankrijk, want wij houden van lekker eten, onze cusine is wereldwijd bekend en daarmee ook onze Foie Gras, de ganzen of eendenlever. Dat wij ons, naast de verachtelijke bezigheid van het stierenvechten ook nog bezig houden met andere manieren van dierenmishandeling daar hebben wij niets mee te maken , want wij zijn Fransen, leven in Frankrijk en daarmee heeft de Heer ons onder en boven de wet gesteld, althans dat vinden wij.
Gelijk nadat de jonge gans of eend ( wij houden het in dit artikel even op ganzen) uit het ei gekropen is, wordt hij zo snel mogelijk met nog 4 à 5 andere soortgenoten in een te kleine kooi gezet, zodat hij praktisch niet kan bewegen. Dan volgt het gedwongen voederen, dat er uit bestaat dat de gans een flexibele rubberslang via zijn snavel tot achter zijn krop krijgt geduwd, waarna er een mengsel van vetten en mais de slokdarm wordt ingeperst. De hoeveelheid bedraagt 1 kilo à 1.5 kilo per keer en dat wordt 2 maal per dag herhaald. Is de gans wat groter wordt het voederen in frequentie verhoogd tot 6 maal per dag, zodat de gans na verloop van tijd een sterk opgezette, zieke lever heeft die ruim 1 kilo kan wegen. Na ongeveer 20 à 25 dagen is de gans te zwaar geworden om nog te kunnen vliegen en kunnen zij geslacht worden. De Franse chefkoks komen ze uitzoeken en bereiden deze in hun keukens die, als wij de jaarlijkse Michelin sterrenregen mogen geloven, steeds slechter worden en in andere landen beter.
16.000 Ton Foie Gras wordt er per jaar in dit prachtige land met zijn dappere bewoners geproduceerd. Terwijl geciviliseerde landen als Duitsland, Groot Brittanië, Oostenrijk de produktie en verkoop van dit pronkstuk van de Franse gastronomie al lang verboden hebben, Israël dat zelf Foie Gras produceerde, de productie middels via een wet heeft verboden, gaan de Fransen samen met de Hongaren rustig door met deze schandalige dierenmishandeling.